Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budeme se hýbat i bez krokoměrů?

Dne 7. 11. 2012 byl ukončen projekt Global Chidren´s ChallengeMT2012, do kterého se zapojila naše škola. V září jsem vás informovala o poslání a cílech akce na zlepšení zdraví formou zvýšené pohybové aktivity. Děti chodily 50 dní s krokoměry a zaznamenávaly své výsledky. Ty se denně sčítaly, dělily počtem žáků a denní průměr na žáka se zadával jako výsledek třídy do tabulek mezinárodního projektu. Tady je několik zajímavých poznatků: - na výsledek mělo velký vliv počasí. V pěkných dnech byly výsledky výborné, v deštivých jsme pocítili výrazný pokles v žebříčku; - lepší výsledky jsme zaznamenávali ve dnech, kdy byly na rozvrhu hodiny tělesné výchovy nebo odpolední sportovní a taneční aktivity žáků; - několik žáků, kteří nechodí do žádného sportovního kroužku, dosáhlo výborných výsledků díky každodenním procházkám se psem, s rodiči, kamarády. Tito žáci měli stabilní výkony bez výkyvů, navíc aktivizovali i své rodiče; - nejvíce kroků se většinou podařilo nachodit v pátek a v sobotu, černým dnem byla neděle.

Teď pár výsledků v číslech: - z 5102 kolektivů všech zemí světa jsme obsadili 754. místo (z českých škol nejlepší výsledek). Čelní místa obsadily školní kolektivy z Velké Británie, Nového Zélandu, Austrálie a Indie; - náš průměr kroků na žáka byl 16 359 kroků; - v nejlepším dnu jsme dosáhli průměru 24 115 kroků na žáka; - každý žák za 50 dnů nachodil v průměru 817 979 kroků; - nejlepšího výsledku dosáhla Lucka Floriánová (7. třída), která nachodila 1 410 506 kroků (denní průměr 28 210 kroků) a hned za ní Pavla Novoměstská (8. třída) – 1 344 426 kroků.

Obě milionářky dostaly za odměnu zájezd do vánoční Prahy.

Jsem ráda, že se většina děvčat (a pár dnů i chlapců) zapojila do akce s nadšením a snažila se zlepšit výsledek kolektivu. Od mnoha rodičů mám informace, že byla aktivizována pohybová činnost celých rodin. Teď po ukončení akce, když děvčatům zůstaly krokoměry, vypukla v nejedné domácnosti rodinná soutěž.

Jsem přesvědčená, že tato akce měla smysl a pokusíme se do ní zapojit opět v příštím roce.

Regina Kokešová