Jdi na obsah Jdi na menu
 


Údolí oddechu - Rozmarýnek

Děti ze 4. a 5. třídy se 5. 10. 2012 zúčastnili enviromentálního programu pořádaného Rozmarýnkem (pobočkou Lipky - školského zařízení pro enviromentální vzdělávání, jež je jednou z největších a nejstarších organizací v České republice, které se věnují environmentální výchově, vzdělávání a osvětě).
Akce s názvem Údolí oddechu je zavedla do brněnské Kohoutovické obory.

 

Co je tam čekalo?

ÚDOLÍ ODDECHU - terénní program
Kohoutovická obora, jak ji možná neznáte. Budeme pozorovat zvěř, poznávat rostliny a dřeviny, lovit z rybníka bezobratlé, krmit divoká prasata v ohradě Lesů města Brna a přitom plnit úkoly v pracovních listech. Program probíhá v terénu za každého počasí. S sebou staré pečivo, ovoce či zeleninu jako krmení pro černou zvěř.

 
 
Jak se tam dětem líbilo, se můžete dočíst v následujících příspěvcích páťáků:
 
V první pátek desátého měsíce jsme jeli do Kohoutovické obory. Zde jsme se dověděli něco o zvířatech, rostlinách a mnoho dalších věcech. Viděli jsme zde danělu, což je samice od daňka. Jedna byla bílá a druhá hnědá. Veverka, která byla černá, se nás lekla a utekla na strom. A nakonec jsme viděli divoká prasata, která jsme mohli nakrmit buďto tím, co jsme přinesli nebo tím, co jsme našli na zemi. Bylo to moc pěkné a velmi namáhavé a všem se Kohoutovická obora líbila.
autor: Petr Přikryl
 
Na pátek 5. října jsme se všichni těšili, protože se jelo na výlet do Kohoutovické obory neboli Údolí oddechu. V 8 hodin jsme vyjeli autobusem od školy. Asi v 9 hodiny jsme dojeli k cíli. Rozdělili si nás do tří skupin. Byla to zábava, protože jsme poznávali listy, přírodniny a stromy. Dověděli jsme se mnoho zajímavostí o daňcích, o stromech a o ostatních malých organizmech, zde žijících. Řekla bych, že asi největší zábava byla, když jsme lovili z jezírka. Toho, co jsme nalovili, bylo opravdu hodně. Viděli jsme daňka albína a daňka skvrnitého, a také divoká prasata. Na závěr jsme hráli „opakovačku“ na způsob pyramidy. Autobusem jsme se vrátili do školy.
autor: Adéla Hrnčířová
 
V pátek 5. října jela 4. a 5. třída poznávat přírodu a zvířata do Kohoutovické obory. Ráno, když jsme přijeli, byla celkem zima. Rozdělili jsme se do tří skupin. Každá skupina se vydala jiným směrem lesa, abychom se navzájem nerušili. Paní učitelky nám představovali různé stromy a jejich listy. Když jsme šli lesem, povídali jsme si o lesních zvířatech a o rostlinách. Zastavili jsme u leknínového jezírka, kde se sešly všechny skupinky. Sedli jsme si na lavičky a nasvačili se. Poté skupinky lovily z jezírka živočichy a říkaly si názvy a vlastnosti vylovených živočichů. Také jsme dalekohledem pozorovali daňky, ale viděl je jen ten, kdo měl štěstí. Dál jsme šli kolem výběhu divokých prasat a házeli jsme jim jídlo. Po cestě jsme vyplňovali pracovní listy. Na závěr jsme si zahráli hru a jeli jsme zpátky do školy.
autor: Hana Kosíková