Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paříž

Poznávací zájezd do Paříže

Ve dnech 28. – 31. května 2015 navštívila skupina 9 zájemců z 8. a 9. ročníku Paříž. Program byl velmi atraktivní, cílem bylo poznání dominant hlavního města Francie, doplnění učiva dějepisu a zeměpisu praktickými zkušenostmi.

Ve čtvrtek jsme odjeli v poledne z horního nádraží do Brna, odtud autobusem společnosti Expressbus do Paříže. Paříž nás přivítala v brzkých ranních hodinách. Nejprve jsme absolvovali okružní jízdu Latinskou čtvrtí. Naše putování po francouzské metropoli začalo u Eiffelovky. Vystáli jsme si hodinovou frontu na lístky a vyjeli výtahem do třetího patra – nejvyššího místa, které se dá navštívit. Pohled z ptačí perspektivy dětem usnadnil následnou orientaci ve městě, udělaly si představu, kudy a kam budeme chodit, co kde leží. Pak následovala návštěva Invalidovny – hrobu Napoleona a jedné z expozic části vojenského muzea. Po poledni jsme se přesunuli na bulvár Champs Élysées s Vítězným obloukem a hlavně s McDonaldem. Posilněni zaručeně zdravou výživou jsme si prohlédli nejdražší obchody a metrem se přesunuli do čtvrti La Défense. Najednou jsme se ocitli v jiném světě. Z historické Paříže jsme se přenesli do moderní čtvrti plné skleněných mrakodrapů. Pod Archou jsme nasávali atmosféru této specifické čtvrti s nádherným výhledem na hlavní osu Paříže (je tvořena Archou – Vítězným obloukem – Obeliskem - Louvrem) a relaxovali. Navečer jsme se opět metrem přesunuli na Place de la Concorde a do Jardin des Tuileries. Společně s výpravou CK jsme navštívili muzeum parfémů Fragonard a vyzkoušeli si jednotlivé vůně a nakoupili suvenýry. V podvečerních hodinách jsme se odjeli ubytovat na okraj Paříže do velice pěkně vybaveného hotelu.

Sobotní putování jsme zahájili prohlídkou barokní rezidence krále Slunce Ludvíka XIV. ve Versailles. Zámek se líbil, ale všechny daleko víc uchvátily nádherné zahrady a v nich malé vodní muzikály – vodotrysky doprovázené hudbou. Do Paříže jsme se vrátili vlakem. Pokračovali jsme prohlídkou světoznámé galerie Louvre. Našim cílem byl obraz Mona Lisa Leonarda da Vinci a pak apartmány Napoleona III. Po prohlídce jsme vyrazili na procházku po pařížských bulvárech, přesunuli jsme se na Montmartre a chrám Sacré – Coeur. Závěr prohlídky Paříže patřil čtvrti Montparnasse a Tour Montparnasse. Na věž už se nám nechtělo, tak jsme ve volném čase navštívili Lyonské nádraží ležící v sousedství vyhlášeného mrakodrapu a nafotili si rychlovlaky TGV. Do ČR jsme odjížděli ve 22.30, v Brně jsme byli v 14.30 a v pohodě stihli vlak do Křenovicsmiley.