Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pexesiáda

PEXESIÁDA

Ve středu 29. 4. 2015 jsme se v odpoledních hodinách přidali k oslavám padesátého výročí jedné z nejoblíbenějších českých her - PEXESO. Účastnilo se jí (i přes onemocnění některých původně nahlášených dětí) celkem 28 hráčů z 1.–5. třídy. Děti hrály vždy ve dvojicích proti sobě a vítězové se postupně utkali v dalším kole. Hrálo se klasické papírové pexeso v lavicích, papírové pexeso většího formátu na zemi a finálová dvojice se utkala ve hře na interaktivní tabuli.

Do semifinále se probojovali Terezka Pešková (1. třída), Deniska Szpaczková (1. třída), Davídek Michalský (1. třída) a Patrik Procházka (2. třída). Ve finále se pak potkali Deniska Szpaczková s Patrikem Procházkou, který se stal celkovým vítězem.  GRATULUJEME!

Děkujeme dětem za donesené rekvizity (pexesa různého druhu i stáří) a pexesu přejeme, aby se hrálo alespoň dalších 50 let.

Renata Czelisová a Jarmila Rotreklová

PS: Víte, že…

„Autorem myšlenky PEXESA je pan Zdenek Princ. Tento dnes jedenaosmdesátiletý pán v sedmnácti letech začínal svou tvůrčí činnost jako mozaikář v katedrále sv. Víta. Pracoval zde na díle Mistra Maxe Švabinského, se kterým se opakovaně potkal při korekturách díla. A právě zde, v těch stovkách barevných sklíček a kamínků, se začalo rodit budoucí PEXESO, zatím jen jako idea – myšlenka s názvem „Obrázková mozaika“.

A kdeže se objevil název PEXESO? Když v roce 1965 dostal pan Princ za úkol, aby pro své nakladatelství PRESSFOTO, kde pracoval, vymyslel hru, přišel s nápadem oprášit „Obrázkovou mozaiku“, aneb 32 obrázkových párů. Hra se líbila, ale název ne. V této době probíhala na Libereckých výstavních trzích soutěž „Pekelně se soustřeď“, jejímž principem bylo odhalování dvojic podnikových značek. Hra byla nesmírně populární a snad proto nedošlo k dohodě o sdílení stejného jména i u papírové hry pana Prince. A tak se objevil nápad. Když nešlo převzít celý název “PEKelněSE SOustřeď“, šlo ho alespoň využít jako směr. Právě začátky těchto tří slov daly dohromady zvláštní slovo – PEXESO.“

převzato z http://www.i-noviny.cz/kultura/pexeso-slavi-50-let#.VUOlNkbuPgU