Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strážnicko

V rámci projetu Za tradicí moravského venkova jsme 12. 11. 2014 navštívili poslední část exkurze, mikroregion Strážnicko. Protože nás čekala dlouhá cesta a bohatý program, vyrazili jsme už brzy ráno.

První zastávka byla na obecním úřadě v Hroznové Lhotě, kde jsme se potkali s dalším autobusem z Vyškovska a navzájem si představili řemesla našich obcí prostřednictvím prezentace. Dále jsme navštívili pana Pavlicu, který jako jediný v České republice vyrábí doškové střechy a zabývá se také litografickým tiskem. Tato část exkurze byla velmi zajímavá, škoda, že jsme zde nemohli strávit více času a hned jsme se vydali obdivovat krásy keramiky k panu Bendíkovi. Pokračovali jsme do obce Vnorovy, kde jsme se mohli naučit vyrábět panenky z kukuřičného šustí, a viděli jsme také malování kraslic voskovou technikou. Po přejezdu do Strážnice nás čekal oběd a další odpolední program. Navštívili jsme nově zrekonstruovanou zahradu a strážnickou věž a přesunuli se do nedalekého mlýna. Zde probíhala expozice řezbáře pana Vavříka a ornamentální expozice paní Holubíkové.

Náročný den jsme zakončili v místní palírně, kde jsme samozřejmě nepopíjeli pálenku, ale dostali jsem k ochutnání výborný jablečný a hruškový mošt. Rozloučili jsme se v základní škole, kde jsme zhodnotili celý projekt a rozjeli se zpět k našim domovům.

                                                                                                       Mgr. Tereza Smejkalová