Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den primární prevence na 1. stupni

2. 11. byl uspořádán Den primární prevence pro žáky 1. stupně. Akce proběhla ve spolupráci s nadací Podané ruce Brno. Třídní učitelé na počátku školního roku vybrali témata vhodná pro své třídy a metodik primární prevence zajistil samotnou akci. Třídy měly přednášky a aktivity samostatně, každá třída měla svého lektora, v každé třídě byl na akci přítomen třídní učitel, který se tématem bude se svou třídou dále zabývat v různých předmětech.

Žáci z 1. A, 1. B. 2. a 3. třídy se formou pořadu „O Sněhurce trochu jinak“ seznámili s problematikou kouření a závislosti na nikotinu. Pro 4. třídu byl vybrán program „Kdo je kluk? Kdo je holka“ věnovaný tématu sexuální výchovy. 5. třída se dozvěděla o riziku závislosti na virtuálních drogách – TV, mobilech, PC hrách a internetových sítích v pořadu nazvaném „Nekonečný příběh – netolismus“.

Právě problematika netolismu bude v naší škole dále diskutována v pedagogickém sboru a na schůzkách s rodiči. Málo kdo si dnes uvědomuje, že se jedná o závislost velké části našich dětí již od útlého věku. Nadměrné trávení času u počítače či tabletu má za následek nejen zdravotní rizika (problémy s očima, bolesti zad, obezitu apod.), ale především sociální rizika. Děti mají svůj svět a přestávají se bavit s kamarády (udržují kontakty prostřednictvím sociálních sítí), neumí se vyjadřovat, neumí řešit reálné situace…

Mgr. Regina Kokešová – metodik primární prevence