Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAST běh

V České republice zemře každý druhý z nás na mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt. Proto se naše škola již před dvěma lety zapojila do projektu HOBIT (HOdina BIologie pro živoT), jehož cílem je zvýšení znalostí žáků základních škol o příznacích těchto nemocí a zároveň schopnost poskytnout první pomoc.

Dne 18. 5. 2016 projekt HOBIT zorganizoval v Lužáneckém parku v Brně sportovní akci FAST běh, což byla zážitkově sportovní událost, které se zúčastnili vybraní žáci z osmé a deváté třídy. Tato akce prověřila nejen rychlost, ale i znalosti žáků o CMP a infarktu myokardu. Žáci soutěžili v týmech. Na jednotlivých stanovištích vyplňovali znalostní testy a poskytovali první pomoc v reálných situacích, včetně přivolání záchranné služby a komunikace s operátorem. Důležitou roli hrál také čas. Žáci si tak mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je být záchranářem.

Celý den byl zpestřen doprovodným programem – ukázkou zdravotnické záchranné služby JMK, prohlídkou hasičského vozu a různými soutěžemi. Na závěr programu proběhla diskuze s mladou pacientkou, která ve 21 letech prodělala cévní mozkovou příhodu. Žáci si tak uvědomili, že mrtvice nebo srdeční infarkt se nemusí týkat jen starších a nemocných lidí, ale může potkat každého z nás.

Nejlepším výsledkem za naši školu bylo 9. místo z 21 týmů, což je velmi pěkné umístění. Pořadí týmů či výhra v této soutěži určitě není prioritou. Důležité je, že si všichni účastníci závodu prakticky vyzkoušeli poskytnutí první pomoci, naučili se novým znalostem a obohatili se o silné zážitky. Zachránit život někomu z rodiny, kamarádovi nebo i cizímu člověku teď bude pro každého z nich, v případě potřeby,  určitě o něco jednodušší. 

                                           Mgr. Tereza Smejkalová