Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křenováček v Luhačovicích

Ve dnech 9.–11. září 2011 se dětský soubor Křenováček zúčastnil XIX. Mezinárodního  festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem Luhačovice“. Snahou organizátorů bylo od počátku festivalu vytvořit příležitost k setkávání dětských folklorních kolektivů z Čech, Moravy a Slezska se soubory z dalších zemí, k jejich vzájemnému poznávání a navazování přátelských vztahů.

Nejinak tomu bylo i letos. Čechy zastupovaly soubory Červánek z Hradce Králové a Kamínek ze Žďáru nad Sázavou, Moravu domácí Malé Zálesí a Křenováček, Slezsko Vonička z Havířova. Ze zahraničních souborů přijaly pozvání soubory Jonce Hristovski ze Skopje (Makedonie), Ural z Čeljabinska (Rusko) a Jadlovček z Margecan (Slovensko).

Program festivalu byl velice pestrý, ale současně velmi náročný. Nespočíval jen v samotných festivalových programech pro diváky, ale také v řadě zkoušek společných nástupů a závěrů, společenských setkání, nebo i ve výuce tanců.

Křenováček se představil nejprve v pátečním pořadu domácích souborů.  Obecenstvo bylo nadšené přirozenou hravostí dětí, kroji odpovídajícími věku a činností dětí. Děti z Křenováčku byly jednoznačně nejmladšími účastníky, nedaly se ale přehlédnout. I když nebyly zrovna na jevišti, přitahovaly pozornost fotografů a kolemjdoucích návštěvníků skákáním panáka na písku Lázeňského náměstí a jiným způsobem trávení dlouhé chvíle.

V sobotu po dopolední zdlouhavé a nepříjemné zkoušce následovala odpolední dvacetiminutová prezentační vystoupení všech souborů na Lázeňském náměstí a po něm dvouhodinový hlavní program, spojený s vyhlášením celostátní soutěže Vesnice roku. V něm Křenováček ukázal taneční hry z Brněnska. Na večerním společenském večeru s výukou tanců jsme naučili všechny účastníky festivalu naši Šotyšku a naopak jsme se naučili krokové variace tanců z Luhačovického zálesí, chorovody z Makedonie, čardáš ze Slovenska a další tance.

Neděle začínala jarmarkem na lázeňské kolonádě. Hlavní program vypukl opět v odpoledních hodinách. Nejprve prošel městem průvod. Na každé zastávce tanec. V úmorném horku už jen to byl výkon hodný obdivu. Děti se snažily a byly za to po zásluze oceněny zájmem a potleskem kolemjdoucích. V hlavním programu jsme předvedli pásmo Hrajeme si na řemesla. Na rozdíl od jiných souborů mělo naše vystoupení děj a vtip, což diváky zaujalo. Pásmo se dětem povedlo, i přes veškerou únavu bylo výborně podané. Po společném závěru a ukončení festivalu následoval převlek v autobuse a odjezd domů – i když se, hlavně těm starším, vůbec odjet nechtělo.

Chtěla bych poděkovat všem, kteří nás přijeli do Luhačovic podpořit. Účast asi třiceti „domácích“ nás opravdu potěšila.

Velký dík patří také dětem, které Křenovice na tak náročném festivalu reprezentovaly a jejich vedoucím. Byly to: Kája Bartáková, Lucka Štouračová, Terezka Stehlíková, Verunka Andrýsková – všechny 2. třída, Zuzka Matějková, Zuzka Doležalová, Anička Lázničková, Terezka Leová – 3. třída, Martinka Floriánová, Hanička Kosíková, Andrej Holoubek (Holubice) - 4.třída, Petr Menšík, Tereza Procházková, Simona Grossová – 5. třída, Lucka Floriánová, Lucka Šlesingerová, Vendula Přikrylová, Karolína Dusbabová, Kamila Daňková, Lucka Divišová (Nesovice) – 6. třída, AliceBínová a Žaneta Háková – 7. třída. Muzika a holky pro všechno Nella Kokešová a Iva Mazálková. Jako dohled tentokrát pomohly Kamila Mazálková a Lenka Andrýsková. Všichni zúčastnění si z Luhačovic odvezli nezapomenutelné zážitky a také bohaté zkušenosti.

Křenováček opět dokázal, že patří  ke špičkovým souborům v republice a dokáže se ctí reprezentovat i na mezinárodní úrovni.

                                            Regina Kokešová – vedoucí DFS Křenováček