Jdi na obsah Jdi na menu
 


Planetárium Brno

Začátkem října navštívila 5. třída Hvězdárnu a planetárium Brno.

Děti si prohlédly nově zrekonstruované prostory a poté zasedly do pohodlných křesel v digitáriu. Zde se jim otevřela noční obloha, kde s pomocí průvodkyně objevovaly hvězdy a souhvězdí, které můžeme pozorovat na obloze . Pak se pomocí 3D technologie proletěly v raketoplánu a zjistily, že být astronautem je docela náročné.

Pro všechny to byl pěkný zážitek. Svoje dojmy popsaly děti v krátkých zprávách.

" Pořad Astronaut byl o tom, jak se stát astronautem. Takový astronaut se musí naučit provádět různé opravy. Toto se učí ve vodě, protože voda nadnáší a vypadá to, jako by byli ve stavu beztíže. Při vzlétání do vesmíru musí astronauti překonat velké přetížení. Ve vesmíru musí alespoň dvě hodiny denně cvičit, aby jim nezeslábly svaly a nezměkly kosti. Před pořadem nám ukazovali různá souhvězdí. Pořad se mi líbil a chtěl bych ho vidět ještě jednou." (Tomáš Jakubčík)

"Dozvěděla jsem se hodně zajímavostí o vesmíru. Viděli jsme různá souhvězdí, např. Velkou a Malou medvědici, Blížence, ... Promítali nám film Astronaut, který nám objasnil podmínky ve vesmíru. Ukázali nám vesmír plný planet, např. Mars, Venuše, Jupiter, Saturn. Na památku jsme si mohli koupit malý suvenýr. Moc se mi tam líbilo. Už se těším na další návštěvu." (Karolína Bartáková)

   

       cam00656.jpg