Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za tradicí moravského venkova

 Od loňského roku jsou žáci 9. třídy zapojeni do projektu „Za tradicí moravského venkova“. Cílem projektu je ve spolupráci se základními školami provést zmapování tradiční produkce, potravinářské i řemeslné, a přiblížit tradiční vymírající řemesla mladým lidem. Kdy jindy je lepší poznávat krásnou a poctivou rukodělnou práci, než v době, kdy se naši žáci rozhodují, čím se budou v budoucnu živit.

Počasí nám přálo, a tak jsme se vydali poznávat kraje Vyškovska. V keramické dílně ZŠ Bohdalice – Pavlovice jsme se blíže seznámili s okolními školami, které s námi tento den strávili. Formou prezentace nám představili dovednosti tamních řemeslníků a my jsme jim na oplátku přiblížili fungování a historii kravína v Křenovicích.

Pak už následovala praktická část. V Kučerově nás přivítal příjemný manželský pár a seznámil nás s typickou architekturou a historií tzv. žudrového domu. Každý si také mohl vyzkoušet nanášení klasické hliněné omítky a vytváření vzorů. Po přejezdu do Habrovan jsme naplnili žaludky v místní restauraci a vyzkoušeli si tradiční řemeslo sedláře a kováře. Kdo chtěl, mohl si vlastnoručně vyrobit kožený náramek nebo ukovat lístek ze železa. Posledním zážitkem tohoto dne byla keramická dílna, kde žáci, pod vedením paní Marišlerové, popustili uzdu fantazii a vyráběli různé předměty, zvířátka, dekorace…

Další exkurze nás čeká ve Strážnici, snad bude stejně vydařená jako tahle. O tom už ale zase někdy příště.