Jdi na obsah Jdi na menu
 


VIDA - zábavné vědecké centrum - tentokrát 7. + 8. třída

VIDA - vědecké zábavní centrum pro děti i dospělé

Přesně rok je toto centrum otevřené v Brně na výstavišti. Jedna hala je plná interaktivních exponátů, které přímo lákají si vědu "osahat".

Začátkem ledna se do tohoto světa plného tajů a záhad vědy vydala sedmá a osmá třída. Hned po zakoupení lístků si nás všechny odvedli Vidátoři do velkého sálu.

Na začátek nás čekal hodinový program VYNÁLEZCI vedený zkušenými Vidátory - lektory. Žáci si zopakovali jednoduché stroje - kladka, páka, nakloněná rovina a všechny tři Newtonovy zákony. Pak se rozdělili do skupin a začala ta pravá hra na VYNÁLEZCE. Úkolem žáků bylo sestavit co nejsložitější stroj, který rozezní rolničku. Na celý úkol měli hodinu času a k dispozici spoustu materiálu - dominové kostky, trychtýře, autíčka, provázky, desky, trubky, špejle, ... Všechny skupiny svůj úkol splnily.

Program pokračoval volným pohybem po hlavní expozici, kde si žáci sami hledali exponáty, které je zajímají a zkoušeli jejich činnost. Toto jejich bádání bylo přerušeno další společnou aktivitou - divadlem s názvem BUDIŽ SVĚTLO - kde byly seznámeni s různými druhy světla. Divadlo bylo úžasné, zároveň s námi se ho účastnily děti z mateřské školky a slečny Vidátorky podaly výklad s ohledem k jejich věku. A osobně si myslím, že i našim žákům tento způsob výkladu vyhovoval ;). Po divadle jsme se s VIDOU rozloučili. 

Za sebe mohu říci, že jsem zde nebyla poprvé a určitě ne naposledy.

Mgr. Eliška Vildová

 

fotky