Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní výlet šesté třídy - Ochoz

Školní výlet šesté třídy

Dne 19. a 20. června 2017 se naše 6. třída vydala na dvoudenní výlet.  Pomocí vlaku a městské dopravy jsme se dopravili do Mariánského údolí ve Staré Líšni a s baťohy na zádech se vydali údolím směrem k jeskyni Pekárna. Odtud jsme dále pokračovali na chatu Magdaléna, která je v blízkosti Ochozu. Ten den jsme dostali do nohou cca 10,5 km. Cestou se mnozí odvážlivci vykoupali v nedalekém rybníku, využili přírodního bahýnka k „léčivým zábalům“ a většina třídy ještě ten den využila příležitosti zahrát si házenou proti 7. třídě z Letovic. Zprvu beznadějná situace v zápase se proměnila ve výhru křenovické 6. třídy. Gratulujeme! Večer si žáci připravili v „samoobslužné“ kuchyňce večeři (tedy žáci, kterým nebylo zle z dovádění na kolotoči) a hostina dále pokračovala u táboráku, kde jsme si jako třída mohli společně posedět a popovídat. Další den jsme po vydatné snídani (opět z vlastních zdrojů) uklidili chatu a znovu se vydali na túru. Navzdory prvotním protestům jsme dodrželi plán a opět jsme se vydali pěšky zdolat dalších 11,6 km. Tentokrát byl cílem biotop v Kovalovicích, který určitě pro všechny statečné turisty představoval odměnu. Děti si zde užily radovánky ve vodě, zahrály si plážovou házenou, zaskákaly si na trampolíně. Někteří rodiče nám potom pomohli odvézt znavené a vydováděné děti do Křenovic. Myslím, že se výlet opravdu vydařil nejen díky počasí, krásné trase, radostí z překonání sebe sama, ale též z radosti, že jsme mohli být spolu, společně si zablbnout a přitom překvapivě neřešit vztahové problémy v kolektivu. Proč? Žádné nebyly.

Postřehy: Někdo se cítí jako ryba ve vodě ve školní lavici. Pro jiné školní lavice představuje mučírnu. Jakmile se ale změní prostředí, jako by se změnily i některé děti. Ze zakřiknutých nebo rádoby neviditelných žáků se najednou stanou kamarádské děti, které se dokážou bavit s každým. Děti, ze kterých je ve školním prostředí někdy velmi těžké vymámit třeba i jedinou srozumitelnou větu (v některých případech slovo) jsou najednou schopni vyjádřit své dojmy a názory a velmi srozumitelně je prezentovat…

Z toho plynoucí ponaučení č. 1: Není dobré nad nikým lámat hůl. Jen je třeba poskytnout příležitost, aby si každé dítě našlo to svoje místo, kde se cítí jako ryba ve vodě a kde vyniknou jeho kvality.

Ponaučení č. 2: Na pěší výlety nebereme žádné zbytečné věci jako velké tablety a přebytek jídla, jelikož baťoh se velmi rychle pronese.

 

Mgr. Karla Žáčková

 

Náhledy fotografií ze složky Ochoz