Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravý týden

 

 

V týdnu 11. – 15. prosince proběhl na naší škole projekt s názvem „Zdravý týden“. V průběhu tohoto týdne se žáci zapojili do spousty zajímavých aktivit. První stupeň vytvářel zdravé talíře, děti vymýšlely slogany a básničky na různé druhy zdravých potravin. Téma zdravé výživy bylo obsahem i takových předmětů, jako je matematika nebo hudební výchova. Čtvrtá třída se navíc zúčastnila akce „Cvičíme pro radost“. Díky tomu, rozhýbaly děti svá těla neobvyklým způsobem a všechny to moc bavilo.

Na druhém stupni žáci kromě sloganů v českém jazyce, počítali v matematice svůj BMI (body mass index) a zjistili tak, jestli jsou v normální váhové kategorii, podvyživení nebo jestli mají nadváhu. Jednotlivé třídy se pak zaměřovaly na vybraná témata zdravé výživy. Šestá třída zjišťovala obsah cukru v nápojích, které jsou součástí jejich jídelníčku. Ve výtvarné výchově pak zpracovávali téma zdravých a nezdravých jídel a jejich účinek na zuby. Sedmáci se věnovali vitamínům a hlavně tomu, ve kterých potravinách je najdeme a k čemu jsou prospěšné. Osmáci se zajímali o poruchy příjmu potravy. Blíže se seznámili s anorexií a bulimií a naučili se rozeznávat tyto dvě nebezpečné psychické nemoci. V návaznosti na toto téma se pokoušeli vytvořit správný jídelníček pro dívky a chlapce jejich věku. V deváté třídě se žáci informovali o palmovém oleji. Zjišťovali, ve kterých potravinách je obsažen, a co všechno obnáší pěstování palmy guinejské, z níž se olej vyrábí. Dozvěděli se o vypalování a kácení deštných pralesů, úhynu orangutanů a dalších živočichů i o dopadu na lidské zdraví a ekologii.

Celý zdravý týden se konal za spoluúčasti projektu Zdravá pětka, kterou organizuje a poskytuje hypermarket Albert. Všichni žáci se tak o zdravé stravě dozvěděli maximum a zároveň si také nějaké pokrmy připravili. Ovocné a zeleninové špízy, jogurtové dezerty s ovocem a semínky nebo populární tortillu. To vše si mohly děti přichystat a nakonec sníst. Věřím, že tyto zdravé svačinky všem chutnaly. Součástí ochutnávek byla také degustace smoothie – rozmixovaného ovocného nápoje pro žáky z celé školy. Na prvním stupni žáci ještě navíc ochutnávali pomazánky. Vítěznou pomazánkou se pak stala pomazánka tuňáková. Ta chutnala největšímu počtu žáků.

Jedním z výsledků tohoto týdne je „Receptář zdravých dobrot Základní školy Křenovice“. Žáci po celý týden nosili do školy různé recepty předkrmů, polévek, hlavních jídel a dezertů a z toho všeho jsme vytvořili velkou kuchařku, která je volně k nahlédnutí v prostorách školy.

Je nutno také zmínit, že do projektu se zapojila i školní jídelna. V průběhu celého týdne se snažila připravovat jídla odlehčenou a moderní formou. To znamená bez použití bílé mouky, kterou paní kuchařky nahradily alternativami, jako jsou mouky cizrnové, čočkové, čirokové aj.  

Žáci třetí třídy dokonce zašli tak daleko, že recepty sami doma připravili a donesli je na ochutnávku svým spolužáků. Tímto jim a hlavně jejich rodičům velmi děkujeme za ochotu a nadšení s jakým tento týden prožili.

                                                 Mgr. Tereza Vonderková. 

 

Náhledy fotografií ze složky Zdravý týden