Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekologický pobyt 6. třídy

Ve dnech 5. 10. až 7. 10. vyrazila 6. třída na ekologický pobyt na táborovou základnu Malina do Ruprechtova. Jelikož hlavním tématem pobytu byl LES, hodilo se nám umístění základny na konci chatové oblasti, která je ze tří stran obklopená lesem.

První den jsme využili slunečného a teplého počasí a vyrazili do přírody, kde jsme si prohlédli smrkovou mýtinu zpustošenou lýkožroutem a pokračovali dále do smíšeného lesa. Žáci poznávali les pomocí svých smyslů – hledali přírodniny, které jim voní, měli najít různé věci podle zadání (např. něco, co vydává pěkný zvuk, něco hebkého apod.). Pomocí určovacích klíčů zkoušeli poznávat stromy, keře a mechy, hledali pobytové znaky (požerky, stopy, trus, hálky a hnízda) některých živočichů. Zahráli jsme si hru na vlky a ovce, při které si žáci vyzkoušeli život zvířat ve skupinách a různé strategie lovu a obrany.

Druhý den nám bohužel celý propršel, ale i tak děti nezahálely. Od paní učitelky Kokešové se dozvěděly něco o lesních patrech a potravních vztazích mezi organismy, vyrobily si srážkoměr z petlahve a zjišťovaly, kolik jim do rána naprší vody. Také zkoumaly život v lesní hrabance a pozorovaly a určovaly jehličnaté stromy.

Večery jsme věnovali společným aktivitám. Zpívali jsme s kytarou, hráli společenské hry a uspořádali turnaj v dámě.

Poslední den dopoledne jsme vyrazili na pěší výlet do Ruprechtova na větrný mlýn, který je jediný svého druhu na světě. Po návratu z výletu následoval oběd, balení, úklid chaty a odjezd domů.

Myslím, že dětem se na pobytu velmi líbilo a skoro všichni by na výlet jeli znovu.

Mgr. Eliška Fridrichová

 

Náhledy fotografií ze složky Ekologický pobyt 6. třída